Loading…

Jellemzők

Mi a Wing Tsun?

A Wing Tsun kung-fu egy olyan tudományos alapokon nyugvó tradicionális kínai harcművészeti rendszer, amely forradalmian új közelharci technikái révén esélyt ad a gyengébbnek is egy szabad küzdelem során.

A Wing Tsun a több mint 365 különféle stílus közül az egyetlen, melyet nő alapított, átmenetet képezve a kemény és lágy stílusok között.

Főbb jellemzői:

Túlnyomórészt egyenes vonalú mozgások, követve a mottót: “két pont között a legrövidebb út az egyenes”
Viszonylag kevés, csakis harcban alkalmazható technika,
Alacsony, veszélyes rúgások,
Egyidejű rugalmas, engedékeny védekezések, és
Erős, rendkívül dinamikus támadások,
Közelharci technikái bármilyen helyzetben alkalmazhatóak,
A gyenge pontokat támadja, hatékony önvédelmet biztosít,
Nem igényel különleges erőt és hajlékonyságot,
Mindenki számára gyorsan és könnyen elsajátítható
A technika és a logika által győz.
A Wing Tsun Chi Sau kétszer olyan gyors, mint a vizuális reakció.

A gondolkodás:

Az ember leghatékonyabb fegyvere az agy. A Wing Tsun nem pusztán technikák sorozata, hanem a gondolatok fizikai (kézzel és lábbal való) megnyilvánulása.
A támadó mindig erősebb! A Wing Tsun minden egyes mozdulata erre a gondolatra épül, s az alábbi pontokban is végig ez a gondolat érvényesül.

Az emberi anatómia:

A Wing Tsun harcos mindig az ellenfél gyenge pontjait támadja (szem, torok, ágyék), hiszen ezek azok a testrészek, melyeket nem lehet megedzeni.
Minden ember különböző adottságokkal rendelkezik (férfi-nő, gyenge-erős, merev-hajlékony), de a legügyesebb ember is előbb-utóbb megöregszik. A Wing Tsun-hoz nem kell különleges testi adottság, bárki bármilyen korban elsajátíthatja.
Az apáca elvetette az állatok utánzásán alapuló mozdulatokat, mondván, az embernek ember módjára kell küzdenie. (Hisz az embereknek nincsen mancsuk, mint a tigriseknek; méregfoguk, mint a kígyóknak, stb.)

A matematika és fizika törvényei:

A Wing Tsun a védekezéshez az ellenfél erejét, lendületét veszi kölcsön, s fordítja vissza a támadóra.
Minden technika a lehető legegyszerűbb módon történik. Két pont között a legrövidebb út az egyenes, és ami a legegyszerűbb és legrövidebb, az a leggyorsabb!

Páratlan tanítási program:

A Wing Tsun tanítása nemzetközileg egységes tanterv alapján történik.
Ez a tanítási rendszer olyan, mint a nyelvtanulás.
Az első formagyakorlat az ABC: itt tanulják meg az alapokat.

A második forma a SZAVAK-hoz hasonlatos: az alapokat technikai kombinációkká tudja alakítani a tanuló.

A Chi-Sau (tapadós kéz) tréning pedig a NYELVTAN-hoz hasonló: a technikai kombinációk itt már folyamatos mozgássá alakulnak.

A szabad küzdelem pedig a FOLYÉKONY BESZÉD-del egyenértékű: a tanult technikákat bármilyen körülmények között képes alkalmazni a tanuló.

Chi Sau tréning:

A Wing Tsun legendás gyakorlatsorozata, mely magyarul “tapadós kezeket” jelent. Tudományosan bebizonyított tény, hogy bőrünk érzékelése sokkal gyorsabb, mintha előbb a szemünkkel érzékelnénk, és csak azután jutna el az inger az agyunkba. A Wing Tsun a közelharcra épül, s a kis távolság miatt nincs mindig idő a szemmel való érzékelésre. Különösen nagy szerepet kap ez sötétben, szűk helyen való harcnál, illetve ha szemünk véletlenül megsérült a harc során.